Minden, amit a hozzátáplálásról tudni kell Előke – konferencia 2017. Július 1-én

Gyermekének születése pillanatától minden tudatos édesanya a lehető legjobbat szeretné megadni babájának. A legtöbben már a babavárástól kezdődően az összes fellelhető információt igyekeznek begyűjteni, hogy mindent jól csináljanak. Aztán megszületik a gyermek, és sok-sok kérdés a helyére kerül, de persze mindig jönnek helyükre újabbak. A hozzátáplálás egy komoly, fontos téma, amely sok kismamának fejtörést okoz, és amelyről éppen ezért nem lehet eleget beszélni. Vannak szakmai ajánlások, és nagyon megoszlanak a vélemények, így nem csoda, hogy egy friss anyuka sokszor kóvályog az információk tengerében.  Hogy kezdje, hogy csinálja, melyek azok a jelek, amelyeket látva érdemes megkezdeni a kisbaba hozzátáplálását. Egyáltalán milyen kockázatai lehetnek, ha túl korán történik ez, miközben szeretnék minél tovább megőrizi az anyatejes táplálást is. Ezzel kapcsolatban nagyon sok szakmai vélemény és ajánlás is létezik, ezeket is érdemes figyelembe venni, de természetesen mindezt mindig a gyermek igényeihez kell igazítani.

Aztán jönnek az újabb kérdések: pároló vagy turmixgép kell-e nekünk? Vagy milyen más eszközöket kell beszerezni? Mindent a szezonális érés idején szabad adni, vagy lehetünk bátrabbak is ennél? Kellenek külön receptek a babának? Vagy elég ugyanazt főzni, mint a családnak, csak pépesítve és kevesebb fűszerrel? Megannyi gondolat kavarog ilyenkor a kismamák fejében, és ez nem is baj. Hiszen ennek az időszaknak meghatározó jelentősége lesz a kisbabák későbbi táplálkozásában, sőt még a szülő-gyerek kapcsolatban is. Komoly érzelmi és intellektuális kihívás ez. A gyereknek szüksége van arra, hogy ráérezzen, az evés egy örömteli tevékenység. Az anyukáknak pedig rá kell érezniük, hogy a babájuk vajon van-e olyan erőteljes személyiség, aki már ekkor önállóságra törekszik: ez esetben a BLW, azaz a „baby led weaning” jó módszer lehet neki. Ilyenkor a teendő nem a tökéletes pürék elkészítése, hanem az, hogy olyan falatkákat adjunk a gyerek keze ügyébe, amelyekkel ő maga a saját ritmusában próbálkozhat meg az evéssel. Ha a gyerek elé teszünk több darabka zöldséget (természetesen párolva, grillezve, vagy puhára főzve, lehet, hogy sokkal szívesebben küzd meg egy-egy falatkával, mintha csak a kanálból kellene nyelnie az ételt. Hogy ez később vezethet-e válogatóssághoz? Még ez is elképzelhető, de az is lehet, hogy egy ilyen fajta bevezető segít a változatos táplálkozás kialakulásában, a különböző ételek megszeretésében.

Nagy fejtörést szokott okozni az is az anyukáknak, hogy mikor ismerkedjenek a gyerekek az úgynevezett allergén táplálékokkal. Tej, tojás, mogyoró, no meg persze a glutén – számtalan fontos kérdés, ajánlás, amely persze mindenkinél kicsit másképp működik, de tény, hogy fontos beszélni róla. S egyáltalán mik az allergia jelei, hogyan diagnosztizálható? Mi a teendő ilyenkor? Kell-e az anyukának is diétáznia megelőzés céljából? Számtalan megválaszolandó kérdés és ajánlás között kell itt is eligazodni. Sok szülő aggódik, hogy vajon kinövi-e a gyermeke az ételallergiát, vagy ez élethosszig problémát okoz majd neki.

Mindezek a fontos információk sok más érdekes és hasznos, kismamák számára nélkülözhetetlen tudnivalókkal együtt elhangoznak majd július elsején az Előke konferencián, amelyet a Lurdy Ház Rendezvényközpontjában tartanak. Első alkalommal, de a tervek szerint nem utoljára fog a hozzátáplálás témában előadást tartani önkéntes és profi szoptatási tanácsadó, dietetikus és egészségtanár, hozzátáplálási blogger és bébiétel specialista. Az érdeklődők itt megtudhatják, hogy mik a szakmai szervezetek ajánlásai, friss nézetei hozzátáplálás témában, láthatnak bébiétel-készítési bemutatót, mellyel segítséget kaphatnak, hogy miként sűrítsenek, fűszerezzenek a babáknak. Milyen legyen a „főzelék”, ha a babának készül, és milyen a gyümölcspüré, hogy örömmel egye a gyermek.

Szó esik még arról is, hogy lehet a babánk étrendjén keresztül a családot is némileg egészségesebb táplálkozásra bírni. Sok anyukának okoz gondot az is, hogy nem tudja, választhat-e jó szívvel bébiételt, ha éppen nincs ideje/kedve/módja pürésíteni, pepecselni. A számos felmerülő kérdést az üveges bébiételekkel kapcsolatban szintén szakértő gyűjti össze, hogy mire kell figyelni, kivált-e egy-egy üveg bébiétel egy étkezést, mi a helyzet a gluténnal, az egyéb allergénekkel, a cukorral.

Aki tehát szeretne koncentráltan nagyon sok hasznos információhoz jutni, a téma szakértőitől szabadon kérdezni, ott a helye július elsején! Minden résztvevő értékes ajándékokat is kap, sőt, még tombola is lesz! A szervezők készülnek egy kis mozgásos meglepetéssel is. Annak sem kell távolmaradnia a naptól, aki babájával együtt jönne, hiszen a szoptatós sarokban nyugodtan félrevonulhat és követheti közben az eseményeket. Az előadások anyagait pedig minden résztvevő megkapja letölthető formában is, így később is bármikor újraolvashatóak lesznek a tudnivalók és hasznos tanácsok.

Részletes program:

9:00-10:00 – Koroknai Ildikó, Tibay Rózsa: Hozzátáplálás 1×1: A hozzátáplálásról általában, amit mindenkinek tudnia érdemes

10:00-10:40 – Ádám T. Judit: Etetni és enni hagyni – Pürézés, falatkázás, BLW és az igény szerinti hozzátáplálás

10:40-11:20 – Tibay Rózsa: Allergének bevezetése: mit, mikor, hogyan, miért?

11:20-12:00 ebédszünet

12:00-12:10 – AktivMami átmozgató

12.10 – 12.45 –  Gacsó Anikó: Az első pürék, ételek készítése gyakorlati tanácsokkal

12:50 – 13:20 – Molnárné Végh Zsuzsanna: Tények és tévhitek az üveges bébiételekkel kapcsolatban

13:20 – 13:45 – W. Ungváry Renáta: Változások a hozzátáplálási ajánlásokban (WHO, ESPGHAN, LLL)

13:45 – 14:00 tombola

További információ és regisztráció az eseményre itt: eloke.info

 

 

Vélemény, hozzászólás?